Hennie van Braak geeft advies! Maak het verschil in deze crisis

07 mei, 2020 – Hennie van Braak

in deze tijden van coronacrisis is het misschien nog wel belangrijker dan ooit dat u uw zaken op orde heeft. Hennie van Braak geeft advies op precaire punten, waarmee u nu het verschil kunt maken. 

Heeft u uw uittreksel KvK gecontroleerd? 

Als ondernemer maakt u afspraken. Met leveranciers, klanten en misschien ook wel met de bank of andere financiers. Wanneer u alle afspraken kunt nakomen, is er niets aan de hand. Maar wat gebeurt er als u ze niet kunt nakomen? Bijvoorbeeld vanwege gevolgen van de coronacrisis. Het is juist nu van het grootste belang dat u dan zaken goed geregeld heeft. 

Heeft u uw bezoekadres bij de Kamer van Koophandel gecontroleerd? Staat dit juist op uw kantoor- of bedrijfsadres of komen ze bij u privé? Wie is aansprakelijk, maar ook; wie is bevoegd? Zorg er voor dat de bestuurder niet alleen zelfstandig bevoegd is. Dit om hem te behoeden voor acties en beslissingen die onverstandig of ongewenst zijn. Denk aan criminaliteit. Wij kunnen u helpen deze zaken goed te regelen, zodat u zich kunt richten op uw onderneming.  

Bij betalingsproblemen: zorg voor korte crediteurenlijst 

Wanneer u betalingsproblemen krijgt ten gevolge van het coronavirus, zullen crediteuren of schuldeisers bij u aan de bel gaan trekken. De ervaring leert dat, eenmaal in zwaar weer, er vaak snel veel meer crediteuren openstaan. Maar is het zo dat u alle facturen niet meer kunt betalen? En hoe maakt u dan onderscheid? 

Ons advies is om alle facturen tot een bedrag van stel, € 500,- te allen tijde binnen 14 dagen te betalen. Het totaalbedrag aan facturen tot € 500,- is veelal geen bedrag van duizenden euro’s, maar zijn wel vaak een groot aantal facturen. Zo blijven enkel de grotere crediteuren openstaan. Dit betekent dat uw crediteurenlijst vele malen korter wordt, waardoor u makkelijker overzicht bewaart. Daarnaast bent u als ondernemer met schulden voor veel bedrijven een zeer snelle betaler, wat een plezierig en positief beeld oproept. Zeker met het oog naar de toekomst. 

Spreek af factuurschulden in termijnen te betalen

Heeft u moeite met het betalen van uw facturen? Wellicht kunt u afspreken dat uw factuurschulden in termijnen betaald kunnen worden. Voor u als schuldenaar kan het verstandig zijn om de factuurschuld om te zetten in een leenschuld, al dan niet met rente. 

Wanneer de factuurschuld leenschuld is geworden, hoeft de btw voorheffing wanneer de gehele schuld niet wordt betaald, niet (deels) te worden terugbetaald. Dit betekent eigenlijk dat de btw is ‘verdiend’. Let wel; een schuldeiser heeft het tegenovergestelde en dus een nadeel. Hier ziet u het belang van een goede adviseur aan uw kant. 

Koop aandelen van uw schuldeiser 

Wat doet u als u betalingsproblemen heeft? En wat doen uw schuldeisers? Benaderen ze u via een incassobureau? Dit komt veelal nogal dreigend over. Het aanvragen van een faillissement zorgt voor veel narigheid. De kans is daarbij wellicht groot dat uw schuldeiser ook failliet gaat, omdat hij dan in ieder geval niet betaald krijgt. Wat kunt u doen? 

In deze situatie is het verstandig om de jaarrekening van uw schuldeiser op te vragen bij de KvK. Hierin kunt u zien hoe hij ervoor staat. Wanneer uw schuldeiser er slecht voorstaat, is het een goede overweging om aandelen van hem te kopen. De aandeelhouder, uw schuldeiser, ontvangt gelden in de BV. U als nieuwe aandeelhouder (de koper van de aandelen) kunt beslissen op welke wijze de schulden die u heeft aan de gekochte BV worden gesaneerd. 


Terug naar overzicht