Als ambitieuze ondernemer wil je vooruit. Je investeert je geld dan ook liever in je bedrijf dan dat je het naar de fiscus brengt. Met ons fiscaal advies helpen we jou optimaal te besparen. Op de korte én lange termijn. Onze fiscaal adviseurs kennen de steeds veranderende wet- en regelgeving op hun duimpje en daarbinnen passen we de meest inventieve oplossingen en slimme bespaarmethodes toe. Wel altijd zorgvuldig en binnen de kaders van de wet natuurlijk. Betrek ons bij je plannen en ontdek hoeveel jij fiscaal kunt besparen.

Op deze thema’s helpt ons fiscaal advies jou verder

Ga slim besparen met de verrassende inzichten van onze fiscaal adviseurs.

Een bedrijf starten of samenwerken met anderen

Ga je een bedrijf starten? Daar komt een hoop bij kijken. Hoe bouw je jouw onderneming op? Welke ondernemingsstructuur kies je? Hoeveel investeer je en hoeveel winst verwacht je? Wij helpen je door de bomen het bos weer te zien. Samen kijken we welke structuur bij jou past en plannen we het zo dat je optimaal gebruik maakt van de bestaande fiscale startersfaciliteiten. 

Samenwerken met een andere partij? Laat je dan goed inlichten over de fiscale aspecten. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een staking van een deel van je onderneming, met alle gevolgen van dien. Hiervoor zijn fiscale faciliteiten in de wet opgenomen, maar hoe en wanneer kun je die gebruiken? Van Braak Fiscalisten denkt in het hele proces met je mee.

Estate planning

Als ondernemer moet je nadenken over je nalatenschap. Hoe kun je jouw bedrijfsvermogen fiscaal vriendelijk overdragen aan je kinderen? Bij estate planning komen veel civielrechtelijke en fiscaalrechtelijke vraagstukken bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan: 

Hoe helpen we je?

Bij Van Braak Fiscalisten zijn we in dit soort vragen gespecialiseerd. Als estate planner werken we op het grensvlak van de notaris en de belastingadviseur. We leggen verbanden tussen de rechtsgebieden en jouw persoonlijke situatie. Door onze aansluiting bij het Register Estate Planners zijn we altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Zo kunnen we je advies geven dat je écht verder helpt.

Bedrijfsopvolging

De kans is groot dat je nog met veel plezier in je onderneming werkt en helemaal niet wilt denken aan stoppen. Toch is het verstandig om op tijd ‘voor te sorteren’ als je één of meer van je kinderen meer verantwoordelijkheden wilt geven in je onderneming of als één van hen later (mede-)eigenaar wordt. Met de juiste voorbereiding kan de bedrijfsopvolging uiteindelijk zonder veel fiscale hobbels gerealiseerd worden.

Hoe helpen we je?

Bedrijfsopvolging is meer dan één overdrachtsmoment; het is een proces. In dat proces bereid je je bedrijfsstructuur juridisch, fiscaal en organisatorisch voor op de overdracht. En neem je misschien al de ruimte om langzaamaan afscheid te nemen. Van Braak Fiscalisten helpt je graag om de bedrijfsopvolging soepel te laten verlopen. Daarbij denken we mee met vragen als:

Bedrijfsoverdracht

Iedere ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken: je bedrijfsoverdracht. Dit kan binnen je familie zijn, maar het kan ook betekenen dat je je onderneming verkoopt of beëindigt. In dat geval wil je er natuurlijk zoveel mogelijk aan overhouden. Daarvoor zijn in de wet fiscale faciliteiten opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de doorschuifregeling en de deelnemingsvrijstelling. Om optimaal gebruik te kunnen maken van die faciliteiten moet je op tijd beginnen met het aanpassen van je bedrijfsstructuur.

Hoe helpen we je?

Bij Van Braak Fiscalisten staan we je bij in iedere stap van het proces van je bedrijfsoverdracht. We helpen je je onderneming zo te structureren dat je 100% verkoopklaar bent. We kijken op welke termijn je de relevante fiscale faciliteiten kunt gaan toepassen. En wanneer er een mooi bod komt, helpen we je met de afwikkeling.

Optimaal gebruik van BV-structuren

‘Één BV is geen BV’, je hebt hem vast wel eens gehoord. Het idee hierachter is dat je twee of meer besloten vennootschappen (BV’s) opricht omdat dit risico’s beheert en je fiscaal voordeel geeft. Maar in de praktijk brengt meerdere BV’s oprichten en beheren veel denkwerk met zich mee. Zo zien we regelmatig constructies waarin de risico’s niet (voldoende) worden beheerd. Waardevolle activa zitten bijvoorbeeld in de werkmaatschappij, dividenden worden niet uitgekeerd en zekerheden niet geregeld. Zonde!

Hoe helpen we je?

Wij helpen je een BV-structuur op te zetten die écht werkt voor jou. Met onze ruime ervaring op dit vlak weten we hoe we risico’s inperken en maximale zekerheden en fiscaal voordeel voor je regelen. Een voorbeeld: op dit moment is er 10% verschil tussen de eerste en tweede schijf in de vennootschapsbelasting. Wij bedenken voor je hoe je hier optimaal gebruik van maakt. Natuurlijk kijken we naar je hele BV-strcutuur en waar deze verbeterd kan worden. Daarbij beantwoorden we vragen als:

Staken van je onderneming

Zelf bepalen wanneer je met pensioen gaat, zonder je druk te maken over fiscale claims? Daar ondersteunen we je graag bij. Je ziet regelmatig voorbeelden van ondernemers die gezien hun leeftijd hun onderneming willen staken en met pensioen willen gaan, maar dat niet kunnen omdat er nog fiscale claims liggen. Bijvoorbeeld als er afgerekend moet worden over de meerwaarde van de activa en dit bedrag loopt zo hoog op dat de claim niet kan worden betaald.

Hoe helpen we je?

Onze fiscalisten hebben een ruime ervaring en expertise in het optimaliseren van bedrijfsstructuren. Daarbij maken we gebruik van de juiste fiscale faciliteiten en kijken we verder. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn om je onderneming op tijd in te brengen in een BV. Andere vraagstukken waarbij we je helpen zijn:

Rechtsvormwijzigingen

Hoe de winst uit je onderneming belast wordt, is onder meer afhankelijk van de rechtsvorm. Er zitten flinke verschillen in de belastingtarieven en vrijstellingen per rechtsvorm en dit is ook nog eens volop in beweging. Het is dus verstandig om regelmatig naar de rechtsvorm van je onderneming te kijken en jezelf te vragen of deze nog passend is en of er gunstigere vormen zijn.

Hoe helpen we je?

De belastingdruk van jouw rechtsvorm wordt onder andere bepaald door de hoogte van het belastingtarief en andere zaken zoals ondernemingsfaciliteiten, lengte van belastingschijven en (inkomensafhankelijke) en belastingkortingen. Dat nemen we allemaal onder de loep om je te helpen besparen. Maar we kijken ook naar de (fiscale) gevolgen van de overgang naar een andere rechtsvorm. We denken onder andere mee over de volgende vraagstukken:

Vastgoed: fiscale aspecten

Ben je van plan om vastgoed aan te kopen of te verhuren? Of wil je een eigen bedrijfspand bouwen? Laat je dan goed adviseren over de fiscale spelregels. Een belangrijke vraag bij de aankoop of ontwikkeling van vastgoed is of het onder de overdrachtsbelasting- of BTW-heffing valt. De verschillen in tarieven kunnen ervoor zorgen dat je flink bespaart of juist veel geld naar de fiscus brengt!

Hoe helpen we je?

Bij Van Braak Fiscalisten volgen we de fiscale ontwikkelingen van vastgoed op de voet. Zo kunnen we alle aspecten tegen elkaar afwegen en jou een gedegen advies geven. We helpen je onder andere bij deze vragen: