Bedrijf kopen of verkopen

Een bedrijfsovername is vaak een complex traject met de nodige juridische aandachtspunten. Wilt u zeker weten dat u overal aan gedacht hebt? En dat u van letter of intent tot koopovereenkomst niet voor vervelende verrassingen komt te staan? Met ondersteuning van onze bedrijfsjuristen kunt u zich volledig focussen op het maken van de deal. 

Daarom kiezen ondernemers voor ons

Opstellen of beoordelen van een intentieovereenkomst

Een overnametraject begint vaak met het opstellen van een letter of intent, ook wel intentieovereenkomst genoemd. Zo’n overeenkomst bevat afspraken over het doel van de onderhandelingen, het onderhandelingsproces en de onderhandelingsthema’s. Of ook al over de prijs en diverse voorbehouden. Zo’n overeenkomst bevat vaak al verregaande verplichtingen en dat is dus niet vrijblijvend. Onze bedrijfsjuristen stellen intentieovereenkomsten op met de juiste voorwaarden of beoordelen de letter of intent die u van de andere partij ontvangt. 

Juridisch due diligence onderzoek

Voordat u een bedrijf overneemt, wilt u zeker weten dat er geen juridische addertjes onder het gras zitten. Daarom vindt er vaak een due diligence onderzoek plaats. Van Braak Bedrijfsjuristen voert dit onderzoek graag voor u uit, samen met een accountant. We brengen bijvoorbeeld in kaart of het bedrijf dat u wilt overnemen de benodigde vergunningen heeft, welke juridische geschillen er in het verleden zijn geweest en hoe die zijn afgewikkeld, hoe contracten en overeenkomsten er uit zien en of eventuele licenties, patenten en merkbeschermingen goed geregeld zijn. Welke afspraken met personeelsleden zijn gemaakt, enzovoorts. Op basis van het due diligence onderzoek adviseren we over vrijwaringen, garanties of eventuele aanpassingen van de koopsom. 

Verkoopklaar maken van uw bedrijf

Gaat u uw bedrijf verkopen? Door uw bedrijf verkoopklaar te maken, komt u sneller tot een deal en realiseert u misschien een betere verkoopprijs. In een voorbereidend  traject kijken we naar de juridische structuur van uw bedrijf, zoeken we oplossingen voor eventuele problemen en brengen we contracten, overeenkomsten en andere juridische documenten op orde. Zo nemen we eventuele barrières voor een bedrijfsovername weg en verhogen we uw kansen op een succesvolle overdracht.   

Advies over de vorm van bedrijfsoverdracht

De twee meest voorkomende vormen van bedrijfsoverdracht zijn de activa/passivatransactie en een aandelenoverdracht.  We kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuzes, ook vanuit fiscaal oogpunt. Vaak werken we nauw samen met accountants, fiscalisten en notarissen. Bij bedrijfsovernames in de familiesfeer kunnen we u aanvullend ondersteunen in het opstellen van een familiestatuut. Daarmee legt u onder meer vast hoe familieleden samenwerken, wat de rol is van familieleden die geen functie hebben in het bedrijf en wat er gebeurt bij meningsverschillen of als een familielid uit het bedrijf wil stappen.  Zijn er na de overname meerdere aandeelhouders, dan is het belangrijk om een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten. 

Koopovereenkomst opstellen of beoordelen

De uiteindelijke koopovereenkomst bevat alle gemaakt afspraken over de bedrijfsovername. Het is belangrijk dat in de koopovereenkomst de juiste garanties en vrijwaringen zijn opgenomen én dat deze bepalingen zorgvuldig geformuleerd zijn. Welke rechten heeft u bijvoorbeeld als blijkt dat de koper of verkoper zijn afspraken niet of niet volledig nakomt? 
Onze bedrijfsjuristen hebben ruime ervaring met het opstellen van koopovereenkomsten. Ook kunnen we een door de andere partij opgestelde koopovereenkomst voor u beoordelen. 

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Bij een overnametraject is het belangrijk dat we een goede verstandhouding hebben. Daarom maken we graag vrijblijvend kennis om te bespreken hoe we u het beste kunnen ondersteunen bij het kopen of verkopen van uw bedrijf. Neem contact op voor het maken van een afspraak met een van onze bedrijfsjuristen.