Loonstrookjes gaan er met ingang van januari 2024 iets anders uitzien. Vanaf dat moment geldt namelijk de Wet invoering minimumuurloon en is er een wettelijk minimumloon per uur in plaats van per maand. De verloning gaat dus anders werken. Hierdoor gaat het minimumloon van werknemers in sectoren met een 38-urige of 40-urige werkweek omhoog.

Hoe zit dat precies?

Het wettelijk minimumloon is in Nederland sinds 1969 vastgesteld per maand. Of een sector nu een 38-urige of 40-urige werkweek hanteerde, het minimum maandloon bleef hetzelfde. Dat betekent dat een medewerker die 40 uur per week werkte onder de streep minder verdiende dan een medewerker die 38 uur maakte, omdat diegene meer uren moest maken om hetzelfde minimum maandloon te verdienen.

Dat wordt met de Wet invoering minimumuurloon gelijk getrokken. Het minimum uurloon wordt gebaseerd op een 36-urige werkweek, waardoor medewerkers in sectoren met 38- en 40-urige werkweken erop vooruit gaan. Bijvoorbeeld in de horeca, waar een 38-urige werkweek geldt, gaat het minimum uurloon met 5,5% omhoog. In bedrijven waar een 40-urige werkweek geldt, is dit zelfs 11%. Dat komt bovenop de eventuele andere verhogingen in juli 2023 en januari 2024. De Wet invoering minimumuurloon is op 14 februari 2023 aangenomen in de Eerste Kamer en het streven is dat de wet per 1 januari 2024 ingaat.

Wat betekent dat voor mij als ondernemer?

Heb je personeel in dienst, dan zal je salarisadministratie er anders uit gaan zien. Dit omdat er straks dus een minimumloon per uur geldt in plaats van per maand. Geldt er in jouw sector een 38-urige of 40-urige werkweek, dan moet je je medewerkers een hoger minimumloon gaan betalen. 

Inmiddels heeft de politiek al aan de bel getrokken over deze lastenverhoging. In een motie wordt verzocht de regering om te verkennen welke mogelijkheden tot kostenverlaging er zijn voor het MKB.

Salarisadministratie uitbesteden?

Denk jij nu “wéér een wijziging waar ik rekening mee moet houden”? Wij snappen dat je salarisadministratie doen niet je favoriete werk is. Onze loonservice neemt dan ook graag je salarisadministratie (en alles daar omheen) van je over. Zodat jij weer je tijd en energie kunt stoppen in waar je goed in bent: ondernemen. Lees hier hoe de loonservice jou verder helpt

Terug naar overzicht