Zoals vrijwel elk jaar wijzigen de fiscale regels rondom mobiliteit. De veranderingen die er nu aan zitten te komen zijn behoorlijk ingrijpend. Zo wordt er met ingang van 1 januari 2025 BPM op bestelauto’s geheven en gaan eigenaren van elektrische auto’s met ingang van 1 januari 2025 motorrijtuigenbelasting betalen.

Bestelauto’s, onderhoudsbusjes en bedrijfswagens, waarvan er in Nederland een kleine miljoen rondrijden, worden vanaf 1 januari 2025 bij aanschaf zwaarder belast. Vanaf die datum wordt er namelijk BPM over de aankoop berekend. Dat heeft ingrijpende gevolgen. Voor een gemiddelde bestelauto moet dan namelijk rond de 11.000 euro meer worden betaald. Mocht u plannen hebben om uw wagenpark te vernieuwen, doe dat dan nog dit jaar. En wacht daar niet te lang mee, gezien de levertijden.

Moet er dan gekozen worden voor elektrisch of een traditionele brandstof, is de volgende vraag. Steeds meer steden voeren emissievrije zones in, waardoor je er niet meer met een bestelauto die op benzine of diesel rijdt mag komen. 

Ander aandachtspunt is de motorrijtuigenbelasting. Nu nog betalen eigenaren van elektrische voertuigen geen motorrijtuigenbelasting, maar ook dat gaat per 1 januari 2025 veranderen. In 2025 krijgt de elektrische rijder nog een korting van 75% op de motorrijtuigenbelasting, het jaar daarna vervalt ook deze korting en moet het volledige bedrag worden betaald. Bedenk wel dat de gemiddelde elektrische auto, mede door de accu’s, veel zwaarder is dan een traditionele auto. Daardoor kan de motorrijtuigenbelasting behoorlijk hoog uitvallen. 

Ook de plug-in hybride auto’s gaan meer motorrijtuigenbelasting betalen. Zijn eigenaren dit jaar nog voor 50% vrijgesteld, met ingang van 1 januari 2025 wordt dit percentage verlaagd naar 25%, waarna  dit voordeel per 1 januari 2026 helemaal vervalt. 

Wat deze maatregelen gaan betekenen voor leaserijders is nog onduidelijk. Immers, er worden vaak contracten voor meerdere jaren afgesloten en het is de vraag of een hogere motorrijtuigenbelasting al is opgenomen in de contracten.

Al met al wordt het voor elke ondernemer van belang om vooraf goed uit te rekenen wat de meest gunstige optie voor het wagenpark wordt. Wilt u meer weten over fiscale zaken, neem dan contact met ons op.   

Terug naar overzicht