Als ondernemer denk je goed na over de toekomst van je bedrijf. Wat zijn je doelen en wat is je stip op de horizon? Daar hoort ook je bedrijfsopvolging bij. Zelfs als je elke dag nog met veel energie aan de slag gaat en helemaal niet denkt aan stoppen. Waarom is het verstandig om op tijd na te gaan denken over je bedrijfsopvolging? Je leest het in dit blog.

Bedrijfsopvolging is een proces

Je bedrijf overdragen aan je opvolger is niet één moment waarop je een handtekening zet op een document. Het is een proces waarin je je bedrijf op de juiste manier voorbereidt op de overdracht. Juridisch, fiscaal en organisatorisch. Zo kan de uiteindelijke bedrijfsopvolging vlekkeloos verlopen. En het is misschien weinig verrassend, maar zo’n proces kost tijd.

Bedrijfsoverdracht familie

Gaat één of meer van je kinderen bijvoorbeeld je onderneming overnemen? Dan is het goed om dit bespreekbaar te maken en hen langzaamaan meer verantwoordelijkheden te geven. Richt bijvoorbeeld een overgangsperiode in waarin je kind aan de slag kan als mede-eigenaar. Zo werk je rustig toe naar de bedrijfsoverdracht en kun je eventuele organisatorische hobbels ruim op tijd oplossen.

Bedrijfsopvolging fiscaal

Ook fiscaal is er voldoende om aan te denken. Kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de gunstige bedrijfsopvolgingsregeling? Wat voor aanpassingen moet je daarvoor doen in je bedrijfsstructuur en hoe plan je dit? En zijn er nog andere fiscale gevolgen waar je aan moet denken?

Afscheid nemen van je bedrijf

Ook de gevoelsmatige kant is het noemen waard. Ga je op tijd het proces van bedrijfsopvolging in, dan creëer je de gelegenheid om rustig afscheid te nemen van je bedrijf. Je kunt stapsgewijs taken gaan overdragen en langzaamaan wennen aan het leven na je onderneming.

Advies bedrijfsopvolging

Het proces van bedrijfsopvolging verloopt overal anders. En daarom is iedere bedrijfsopvolging maatwerk. Wat werkt voor jouw buurman hoeft tenslotte niet te werken voor jou. Onze fiscaal adviseurs hebben dan ook alle kennis en kunde in huis om jouw bedrijfsopvolging optimaal te plannen en voor te bereiden. Zodat je uiteindelijk met een gerust hart afscheid kunt nemen van je onderneming. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over bedrijfsopvolging of neem contact met ons op. We denken graag met je mee.

 

Terug naar overzicht