Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren Covid-19 (TOGS)

Ondernemingen in zwaar getroffen sectoren hebben recht op een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,-. In eerste instantie ging het met name om ondernemingen in de horeca, recreatie of ontspanning en persoonlijke verzorging, maar inmiddels is de lijst met getroffen sectoren uitgebreid met onder andere detail- en groothandel en zorgverleners. 

Wat houdt deze regeling in het kort in?

De overheid heeft besloten dat ondernemingen in zwaar getroffen sectoren recht hebben op een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,-.

Welke ondernemingen komen in aanmerking voor deze tegemoetkoming?

In eerste instantie ging de regeling met name om bedrijven die werkzaam zijn in de horeca, recreatie of ontspanning en de persoonlijke verzorging, zoals kappers en schoonheidssalons. Sinds 31 maart is deze lijst uitgebreid met ondernemingen in de detailhandel. Het kabinet besloot op 7 april nogmaals om de lijst aan te vullen, waardoor bijvoorbeeld contactberoepen als tattooshops, kleinere mkb-winkeliers in de food, dienstverlening zoals taxi's en toeleveranciers van eet- en drinkgelegenheden werden toegevoegd.  Vanaf 22 april kunnen ook bepaalde gedupeerde zorgondernemingen zoals tandartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen en thuiszorgwinkels de TOGS aanvragen. 

Aan de hand van het KvK-nummer is op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) eenvoudig te toetsen of uw onderneming in aanmerking komt. 

Welke aanvullende voorwaarden worden nog gesteld?

Als aanvullende voorwaarde geldt dat de ondernemer door de crisis gedurende de periode van 16 maart 2020 tot en met 15 juni 2020 ten minste een omzetverlies heeft geleden van € 4.000,- en dat zijn vaste lasten gedurende deze periode ten minste € 4.000,- bedragen. Verder gaat het slechts om ondernemingen waarbij maximaal 250 personen werkzaam zijn en geldt de tegemoetkoming per onderneming en niet per vestiging. Indien een tweede vestiging in een aparte rechtsvorm of ondernemingsvorm wordt gedreven met een eigen inschrijving bij de Kamer van Koophandel bestaat in principe wel recht op een tweede tegemoetkoming. De voorwaarden worden dan per KvK-inschrijving getoetst. 

Eerder gold verder als voorwaarde dat het vestigingsadres van de onderneming niet gelijk mocht zijn aan het woonadres van de ondernemer. Deze eisen zijn enigszins versoepeld. De uitzonderingen betreffen met name de ondernemers waar het bedrijfsadres wel gelijk is aan het woonadres, maar waarbij sprake is van een zogenaamde zelfstandige werkruimte (fysiek gescheiden van de woning en/of met eigen ingang). Daarnaast geldt een uitzondering voor ambulante ondernemers die hun bedrijf niet uitoefenen vanuit een vaste vestiging, maar met bedrijfsmiddelen die voor omvangrijke vaste kosten zorgen. 

Hoe vraag ik deze tegemoetkoming aan? 

Dat kan op de website van RVO en kan met behulp van uw DigiD. Het aanvraagportaal is geopend op vrijdag 27 maart en u dient de tegemoetkoming uiterlijk vrijdag 26 juni 2020 aan te vragen.

Let erop dat de TOGS-bijdrage is vrijgesteld van belastingheffing. Het is dus van belang om dit ook op deze wijze te verwerken in uw administratie.

Vragen? 

Hulp nodig? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op via 0318-587373 of vul het Bel me terug-formulier in. 

Terug naar overzicht