Stopzetten voorlopige aanslagen lopende belastingjaar.

Een eenvoudige maatregel, ter bevordering van de liquiditeitspositie, is het stopzetten van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting voor het lopende belastingjaar. 

Verwacht u een lagere winst door de uitbraak van corona en betaalt u nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting?

Dan kunt u uw voorlopige aanslag wijzigen, zodat u direct minder belasting betaalt. 
De winst is geschat op basis van ervaringscijfers uit het verleden. Valt uw winst lager uit vanwege het coronavirus of andere oorzaak, dan kunt u de voorlopige aanslag wijzigen zodat u direct minder belasting betaalt. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die u in de eerste maanden van het jaar al hebt betaald, krijgt u het verschil terugbetaald. 

Voor de inkomstenbelasting wijzigt u de voorlopige aanslag via Mijn Belastingdienst. Voor de vennootschapsbelasting doet u dat via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

UPDATE! Er is een mogelijkheid om een fiscale coronareserve ten laste van de winst van het jaar 2019 te brengen. 

Het kabinet heeft zes nieuwe maatregelen aangekondigd voor ondernemers, om hen in deze lastige tijden te ondersteunen. Één hiervan is bovengenoemde. 

Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk geld bij de bedrijven blijft, wordt het mogelijk om verliezen die bedrijven die belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting dit jaar verwachten te lijden, alvast in aanmerking nemen bij het bepalen van de winst van 2019. Normaal kan dit ‘verrekenen’ pas plaatsvinden bij het doen van de aangifte vennootschapsbelasting 2020, wat niet eerder dan begin 2021 of later zal zijn. Het kabinet vindt het onwenselijk als bedrijven zo lang moeten wachten op die mogelijkheid. Daarom zal het kabinet het voor deze bedrijven mogelijk maken om voor de vennootschapsbelasting het verwachte verlies voor het jaar 2020 door de coronacrisis als fiscale coronareserve ten laste van de winst van het jaar 2019 te brengen. Hierbij geldt dat deze coronareserve niet hoger mag zijn dan de winst van 2019. Gemiddeld ontvangt een BV daardoor 25.000 euro al in 2020 in plaats van in 2021. Naar verwachting hebben circa 125.000 bedrijven profijt van deze maatregel.

Vragen? 

Heeft u vragen of kunnen wij u ergens mee helpen? Neem gerust contact met ons op. U kunt ons bellen via 0318-587373 of vul het contactformulier in. 

Terug naar overzicht