Overdrachtsbelasting omhoog?!

21 oktober, 2020 – Yorick Huiskes

Of u nu een woningzoekende, project ontwikkelaar of vastgoedbelegger bent, u heeft waarschijnlijk al gehoord over de wijzigingen van de overdrachtsbelasting. Zo niet, dit is het voorstel:

  1. Starters krijgen een eenmalige vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. De voorwaarden zijn:
  • De koper moet jonger zijn dan 35 jaar.
  • Er mag niet eerder van de vrijstelling gebruik gemaakt zijn.
  • De koper moet schriftelijk verklaren dat hij de woning (anders dan tijdelijk) als hoofdverblijf gaat gebruiken.
  1. Het verlaagde tarief van 2% is alleen van toepassing als de koper schriftelijk verklaard dat hij de woning (anders dan hoofdelijk) als hoofdverblijf gaat gebruiken.
  1. Het algemene tarief gaat omhoog naar 8%.

Starters die aan de voorwaarden voldoen zullen hierdoor een koop van de woning willen uitstellen. Als er al een woning gekocht is wordt volgens berichten in de media geprobeerd de koop uit te stellen. Geopperd wordt om eventueel te werken met een zogenaamde sleutelverklaring. Als koper krijg je dan alvast de sleutel om bijvoorbeeld te verbouwen. Let op dat de sleutelverklaring juist geformuleerd is. Bepaalde sleutelverklaringen kunnen namelijk alsnog zorgen voor overdrachtsbelasting.

Een vastgoedbelegger of ontwikkelaar die een woning koopt kan vanaf 1 januari 2021 niet meer gebruik maken van het verlaagde tarief. Stelt u zich voor dat u nu net een interessant pand op het oog hebt. Na meerdere gesprekken bent u eriuit met de verkoper. Dus snel naar de notaris om nog voor 1 januari 2021 de verkoop te regelen. Wat blijkt? De notaris is eind van het jaar zo druk, een levering in 2020 zit er niet meer in. Dit is eenvoudig op te lossen. Hoe? Neem contact met ons op voor meer informatie.


Terug naar overzicht