Aangifte inkomstenbelasting 2017

03 mei, 2018 – Edwin Blom

Aangifte inkomstenbelasting 2017

Vandaag dient de aangifte inkomstenbelasting over 2017 voor de meeste mensen ingediend te zijn. Of bent u één van de 400.000 die de belastingaangifte al op 1 maart heeft ingediend? Of u deze nu wel of niet ingediend heeft, denkt u wel aan alle aftrekposten? Onderstaand een aantal aandachtspunten en tips & trucs om belasting te besparen.

Eigen woning

Denk bij de eigen woning vooral aan eventuele extra kosten. Heeft u een nieuwe woning gekocht, uw hypotheek omgezet of met de bank rentemiddeling gehad? Dit is een aantal situaties waarbij u extra kosten maakt voor de hypotheek van uw eigen woning. Bijna alle kosten die u maakt die betrekking hebben op de hypotheek van uw eigen woning zijn in principe aftrekbaar.  Denk hierbij onder andere aan advieskosten voor een nieuwe hypotheek of de boeterente bij rentemiddeling.

Sparen en beleggen

Vanaf 1 januari is de belasting op sparen en beleggen gewijzigd. De zogenaamde vermogensrendementsheffing. Het te verwachte rendement was voor 2017 altijd 4% over uw vermogen. Hierover was u dan 30% belasting verschuldigd indien uw vermogen hoger was dan € 24.437 (2016, per persoon). Vanaf 1 januari is het te verwachte rendement hoger naarmate uw vermogen hoger is. Uw vermogen wordt hierbij onderverdeeld in meerdere schijven. Indien u een fiscaal partner hebt, kan het voordelig zijn het vermogen onderling te verdelen zodat u beide eventueel in een lagere schijf belast wordt.

Zorgkosten

Heeft u zorgkosten gehad in 2017? Bekijk dan goed of die aftrekbaar zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om kosten van een behandeling bij het ziekenhuis, huisarts, tandarts, fysiotherapie of om medicijnen. Ook reiskosten die u eventueel maakt naar een arts of ziekenhuis zijn aftrekbaar. Het gaat dan om de werkelijke uitgaven per kilometer die aftrekbaar zijn. Niet aftrekbaar zijn onder andere het eigen risico van uw zorgverzekering, de premies voor uw zorgverzekering, de rollator, de bril en contactlenzen (let op: uitzondering mogelijk, naar aanleiding van een recente uitspraak van Rechtbank Noord-Holland).                     De zorgkosten moeten hoger zijn dan een bepaalde drempel voordat deze aftrekbaar zijn. De drempel is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen.

Giften

Heeft u giften gedaan in 2017? Let dan vooral op het onderscheid tussen periodieke giften en overige andere giften. Voor de overige andere giften is een drempel van toepassing voordat deze aftrekbaar zijn. Ook deze drempel is afhankelijk van uw inkomen. 

Studiekosten

Volgt u een studie en is deze gericht op een (toekomstig) beroep? Dan kunnen deze onder voorwaarden aftrekbaar zijn. Ontvangt u studiefinanciering of heeft u daar recht op? Dan zijn studiekosten niet aftrekbaar.

Fiscaal partners

Heeft u een fiscaal partner? Let dan vooral op dat u bepaalde kosten kunt verdelen onderling. Onder andere de kosten voor de eigen woning kunt u verdelen.

Hulp nodig bij uw aangifte? Neem gerust contact met ons op. Let op dat u de aangifte op tijd indient, anders moet u misschien belastingrente betalen. 


Terug naar overzicht